201411.03
0

Bent u aansprakelijk voor de belastingschuld van uw ex wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd?

De Hoge Raad heeft moeten oordelen in een procedure waarbij de vrouw door de fiscus aansprakelijk werd gesteld voor de helft van de door haar ex tijdens het huwelijk opgebouwde belastingschuld. Zij waren gehuwd geweest in gemeenschap van goederen.

De fiscus baseerde zich hierbij op een artikel in de wet dat zegt dat na scheiding een echtgenoot onder meer aansprakelijk blijft voor de helft van de door de ander aangegane schulden.

Vordering belastingschuld afgewezen

De vrouw had bij de echtscheiding afstand gedaan van de gemeenschap. Daarom werd de vordering van de fiscus afgewezen.

De fiscus had ook nog de volledige belastingschuld bij de ex gevorderd omdat volgens de fiscus een belastingschuld moet worden beschouwd als kosten van de huishouding. Van de schulden betreffende de kosten van de huishouding kan namelijk nooit afstand worden gedaan. Maar ook die vordering werd afgewezen.

Deze uitspraak is van belang voor de praktijk. Bij een scheiding zijn er vaak (belasting)schulden. Afstand doen van de gemeenschap (zoals in deze zaak) komt niet vaak voor omdat er dan niet alleen afstand wordt gedaan van de lasten maar ook van de lusten.

Meer informatie over aansprakelijk voor schuld van ex?

Ligt u in een scheiding en wilt u contact met een ervaren scheidingsadvocaat? Neem gerust contact op met een Duurland Advocaten.

Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos.

Neem contact op

Lees ook: